tiistai 26. joulukuuta 2017

KIITOLLINEN USKONNONVAPAUSLAISTA

Tänään on tapaninpäivä. Yksi komesta merkittävästä joulunajan pyhäpäivästä. Tapaninpäivän kristillinen sisältö liittyy Stefanoksen kivittämiseen. Tapahtumista kerrotaan Apostolien teoissa.

Stefanos oli mies, joka apostolien keskuudesta valittiin tekemään diakoniatyötä helleenisen taustan omaavien pariin, hän nimittäin puhui hyvin kreikkaa. Hänet tunnettiin muutenkin hyvänä puhujana.
Puheissaan Stefanos oli rohkea ja kritisoi mm. oman aikansa juutalaisuuden jumalanpalvelusmuotoja ja ulkoisten rituaalien noudattamista sydämen kääntymyksen sijaan. Lisäksi Raamatu kertoo, että "Stefanos oli täynnä armoa ja voimaa ja hän teki suuria ihmeitä ja tunnustekoja kansan keskuudessa". Tämä kaikki sai monet puhdasoppiset juutalaiset ja koko juutalaisen neuvoston raivon valtaan. Lopulta tekaistujen syytösten varjolla Stefanos vangittiin, tuomittiin ja kivitettiin kuoliaaksi. Tämä tapahtui vuonna 34 ja oli ensimmäinen marttyyrikuolema kristittyjen joukossa.

Noista tapahtumista lähtien kristittyjä on vainottu ja yhä vainotaan. Tällä hetkellä on tiedossa, että viime vuonna 1207 kristittyä kuoli uskonsa tähden. Noin 65 :ssä maassa edelleen vainotaan kristittyjä. Open Doors järjestön mukaan tänä vuonna vaino on hieman  lisääntynyt 50 maassa vuodesta 2016. Lähes neljännes lisäyksestä liittyy autoritäärisiin hallintojärjestelmiin kahdeksassa Lähi-idän maassa ja Pohjois-Afrikassa. Kristittyjen vainojen kymmenen kärkimaata ovat edelleen: Pohjois-Korea, Somalia, Afganistan, Pakistan, Sudan, Syyria. Irak, Iran, Jemen ja Eritrea.
18.12., noin viikko sitten, tehtiin Pakistanissa pommi-isku (Isis) Bethel Memoria -kirkkoon, jonne oli kokoontunut noin 400 kristittyä viettämään joulujuhlaa. Iskussa kuoli tiettävästi ainakin yhdeksän ihmistä ja kymmeniä loukkaantui.

Olkaamme kiitollisia siitä, että Suomessa on voimassa uskonnonvapauslaki. Täällä me kristityt voimme kokoontua, lukea Pyhää Raamattua ja rukoilla Pyhää, Elävää Jumalaa lähes kaikessa rauhassa. Muistakaamme niitä, joita uskonsa tähden tänäänkin vainotaan.