sunnuntai 7. maaliskuuta 2021

Kuntavaalien siirtyminen kesäkuulle

Eilen 6.3. oikeusministeri ilmoitti, että eduskuntapuolueiden puoluesihteereiden kanssa käytyjen
keskustelujen ja THL:n lausunnon perusteella kuntavaalit siirretään huhtikuulta kesäkuulle.

Vain Perussuomalaiset vastustivat vaalien siirtämistä, mutta kyllä muistakin puolueista kuului yksittäistä kritiikkiä. Mm. KD:n nuoret kyseenalaistivat vahvasti ratkaisun.

Jotkut ovat sitä mieltä, että vaalien siirtäminen polkee demokratiaa. Minun mielestäni tässä ei poljeta demokratiaa, vaan nimenomaan turvataan ja varmistetaan demokratian toteutuminen. Jos tilanne olisi se, että suuri osa äänioikeutetuista ei voisi tai uskaltaisi tulla äänestyspaikalle, demokratia vaarantuisi. Se vaarantaisi myös terveysturvallisuuden, joka ilmenee THL:n tekemistä skenaarioista. Elämme edelleen poikkeusaikaa. Nyt on uskallettava tehdä poikkeuksellisia ratkaisuja. Vaalien siirtäminen tässä tilanteessa oli mielestäni ehdottomasti vastuullinen ja ainoa oikea ratkaisu.

Yksi asia, jota tulee kritisoida on ilmoituksen antamisen ajankohta, 6.3. Oikeuskansleri Pöysti toi esiin helmikuussa, että päätös vaaleista tulisi tehdä ajoissa. Taudin kehityksen suunta on nähty jo pitkään ja toimia on kiristetty tämän tästä. Miksi hallitus ei pysynyt ennakoimaan tätä tilannetta. He ovat joka päivä tekemisissä näiden asioiden kanssa ja heillä on maan parhaat asiantuntijat jatkuvasti käytössään. Puuttuiko oikea-aikaisen päätöksen tekemiseen rohkeutta, vai mitä?

Toinen asia, mitä täytyy ihmetellä on se, että tämän käsillä olevan tilanteen, vaalien ajankohdan siirtämisen, ennaltaehkäisemiseksi ei tehty minkäänlaista toimenpiteitä. Ainoastaan reagoitiin kulloinkin käsilläoleviin tartuntalukuihin. Jo viime keväänä tiedettiin, että tulossa on toinen korona -aalto ja sen annettiin vain tulla. Varautumissuunnitelmaa ei ollut, ehkäiseviä toimenpiteitä ei tehty. Sitten, kun nähtiin, että nopeasti ja herkästi leviävät muuntovirukset valtaavat alaa, siitä tiedotettiin, mutta toimenpiteet tilanteen voittamiseksi olivat edelleen löysiä ja hitaita.

Vaalien siirtyminen ei ole ilouutinen varmasti kenellekään ehdokkaaksi asettuneelle eikä myöskään puolueiden paikallisosastoille, jotka ovat jo käyttäneet varojaan ja tehneet töitä vaalien eteen. Voi hyvin olla, että tähän tilanteeseen jouduttiin hallituksen lepsuilun takia, mikä tulisi selvittää perin pohjin.

Vaalien siirtäminen oli kuitenkin oikea ratkaisu. Toivotaan, että rokotukset etenevät hyvällä vauhdilla ja että pandemia on kesäkuussa paremmalla tolalla niin, että vaalit voidaan käydä turvallisesti.